وزیر امورخارجه آمریکا: اولویت‌مان مقابله با مهاجران است بازجویی از کارکنان دولت آمریکا درباره وفاداری به دونالد ترامپ حکم جدید رئیس جمهور برای جواد ظریف جنجال اتحادیه اروپا با ترامپ بر سر حمایت از اوکراین استاندار خراسان رضوی با معاون وزیر امور خارجه دیدار کرد یک شهروند افغانستانی عامل حمله با چاقو در آلمان بود بیانیه شورای امنیت ترکیه: تجاوزات اسرائیل مانع ثبات در منطقه است حضور استاندار خراسان رضوی در منزل شهید برونسی گروسی: ترامپ خواهان توافق هسته‌ای جدید با ایران است ظریف و وزیر خارجه قطر در داووس دیدار کردند زلنسکی با رئیس رژیم صهیونیستی دیدار کرد پیام تسلیت رئیس‌جمهور به اردوغان و ابراز همدردی با دولت و ملت ترکیه پزشکیان: دشمنان خواب مشکل‌آفرینی در ایران را به گور خواهند بر‌د پس از هلاکت ۸۶ نظامی رژیم صهیونیسیت تیپ «گیوعاتی» از غزه عقب‌نشینی کرد+ فیلم جنگ تجاری ترامپ علیه چین و اروپا کلید خورد دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر منصوب شد (۳ بهمن ۱۴۰۳) استاندار خراسان رضوی: کمک‌های بین‌المللی به ایران نسبت به خدمات ما به مهاجرین ناچیز است ویدئو| پزشکیان: ما وارث ناترازی برق و گاز هستیم «شهرام یزدانی» مشاور آموزشی رئیس‌جمهور شد حمله نیرو‌های تشکیلات خودگردان فلسطین به بیمارستان «الرازی» در جنین (۳ بهمن ۱۴۰۳) ظریف: برجام می‌توانست ۱۵ سال ایران را از سلاح هسته‌ای دور نگه دارد| مشاورین ترامپ برداشت غلط داشتند نه شخص ترامپ پزشکیان به مردم خوزستان برای حل مشکلات قول داد + فیلم ویدئو | آیا حکم قطعی برای امیر تتلو صادر شده است؟ سازمان‌ملل درباره نسل‌کشی صهیونیست‌ها در کرانه‌ باختری هشدار داد (۳ بهمن ۱۴۰۳) سخنگوی قوه قضائیه: نقش قره‌حسنلو در شهادت شهید عجمیان احراز نشده است | هنوز حکم قطعی برای تتلو صادر نشده است رئیس جمهور وارد استان خوزستان شد (۴ بهمن ۱۴۰۳) + فیلم پزشکیان: آلودگی هوا، ترافیک و سختی معیشت گریبان تهران را گرفته است تظاهرات مردم پاکستان علیه محدودیت تردد با افغانستان
سرخط خبرها

حق وتو چیست؟ | چه کشورهایی حق وتو دارند؟

  • کد خبر: ۱۹۴۸۳۶
  • ۲۵ آبان ۱۴۰۲ - ۱۰:۰۶
حق وتو چیست؟ | چه کشورهایی حق وتو دارند؟
در شرایطی که در یک نظام رای‌گیری فارغ از شمارش تعداد رای‌دهندگان، فقط یکی از رای‌دهندگان نظر مخالف با بقیه داشته باشد می‌توانند نتیجه را که حاصل رای اکثریت است لغو کنند، در این حالت است که می‌گویند رای وتو شده است.

به گزارش شهرآرانیوز، کلمه وتو (veto) به معنای «من منع می‌کنم» است. در شرایطی که در یک نظام رای‌گیری فارغ از شمارش تعداد رای‌دهندگان، فقط یکی از رای‌دهندگان نظر مخالف با بقیه داشته باشد می‌توانند نتیجه را که حاصل رای اکثریت است لغو کنند، در این حالت است که می‌گویند رای وتو شده است. رای وتو در سازمان ملل متحد نیز وجود دارد که به آن حق وتو می‌گویند.

منشا «وتو»

VETO، این لغت لاتین به «من مخالفم» ترجمه می‌شود و به حق رد لوایح که از اختیارات حکام دادگاه مردم در رم قدیم بوده است اطلاق می‌شود. قضات از طبقات بالا قوانینی وضع می‌کردند که دادگاه نمی‌پذیرفت و حق داشت آن را ملغی سازد. اصل و منشأ «حق وتو» را از اینجا دانسته‌اند.

مفهوم «وتو» در عصر جدید

وتو امروزه در شورای امنیت سازمان ملل به رأی منفی هر یک از پنج عضو دائم آن شورا اطلاق شده است. «هر یک از پنج عضو دائمی شورای امنیت می‌تواند با دادن رأی منفی از صدور قطعنامه‌ای در شورای امنیت جلوگیری کند. این رأی منفی را که مانع از تصویب قطعنامه می‌شود «وتو» می‌نامند. یک سال پس از تأسیس سازمان ملل متحد، با مخالفت نماینده شوروی در سازمان ملل با یکی از پیشنهاد‌های شورای امنیت، برای اولین بار، در شانزدهم فوریه ۱۹۴۶ میلادی حق وتو مورد استفاده قرار گرفت. این حق تنها منحصر به پنج عضو دائمی این شورا یعنی آمریکا، روسیه، انگلستان، فرانسه و چین است. طرح اصلی حق وتو در کنفرانس یالتا در سال ۱۹۴۵ میلادی توسط انگلیس، آمریکا و شوروی به تصویب رسید و بعد‌ها در منشور سازمان ملل متحد، گنجانده شد. از آن زمان تاکنون، اعتراض‏‌های متعددی از جانب کشور‌های جهان به حق وتو انجام شده است، این کشورها حق وتو را که به پنج عضو دائم شورای امنیت اجازه می‌‏دهد به خاطر منافع خود در مقابل تصمیمات شورای امنیت یا سازمان ملل بایستند، مخالف اصول دموکراسی و برابری کشور‌ها در سطح جهانی می‌‏دانند.

درج نشدن واژه «وتو» در منشور ملل متحد

به رغم کاربرد گسترده وتو توسط اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد، در منشور ملل متحد هرگز از واژه «وتو» استفاده نشده است. اختیار یا به نوعی حق وتوی اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد از مفهوم مخالف ماده ۲۷ منشور ناشی شده که تأکید دارد قطعنامه‌های شورای امنیت با ۹ رأی موافق از مجموع ۱۵ رأی کشور‌های عضو با این شرط که هر پنج عضو دائم موافق باشند به تصویب می‌رسد. بنابراین عدم موافقت هر کدام از اعضای دائم با یک قطعنامه به مثابه وتوی آن از سوی آن عضو است.

کارکرد حق وتو

حق وتو که به‌شکل رأیِ مخالف یا منفی است موجب تصویب‌نشدن قطعنامه و از طرفی مانع مذاکره می‌شود. در مواردی که در شورای امنیت باید برای تصویب قطعنامه، هر پنج عضو دائمی و حداقل چهار عضو غیردائمی رأی مثبت بدهند، در صورت رأی منفی یکی از اعضای دائمی، قطعنامه تصویب نمی‌شود. همچنین اعضای دائمی شورای امنیت می‌توانند از حق وتو برای جلوگیری از انجام مذاکرات نیز استفاده کنند. به‌این‌صورت که اگر نماینده‌ای (عضو شورا) پیشنهادی به شورا بدهد، ابتدا شورا باید رأی دهد که آیا پیشنهاد مذکور جزو مسائل نظام‌نامه‌ای است یا خیر و در مرحله‌ بعد برای ماهیت موضوع تصمیم بگیرند. نکته‌ دیگر آنکه حق وتو باید به‌صورت رأی مخالف باشد، یعنی رأی ممتنع و غیبت در جلسه‌ شورا موجب وتوی تصمیم نمی‌شود.

استفاده از حق وتو

بیشترین میزان استفاده از حق وتو تا سال ۲۰۱۷ توسط روسیه، سپس آمریکا، انگلیس، فرانسه و کمترین میزان استفاده توسط چین بوده است. تا قبل از فروپاشی شوروی در سال ۱۹۹۱، نیمی از موارد استفاده از حق وتو توسط شوروی بود و پس از آن آمریکا بیشترین استفاده از حق وتو را داشته است. بیشتر مواردی که آمریکا حق وتو را استفاده کرده، مربوط به قطعنامه‌های شورای امنیت علیه رژیم صهیونیستی است که آمریکا به این قطعنامه‌ها رأی منفی می‌دهد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->